شناخت انواع شمش فولادی برای تولید میلگرد، برای اشخاصی که در زمینه احداث سازه های فولادی فعالیت دارند ضروری است. شمشهای فولادی یکی از پایه ای ترین محصولات بازار آهن آلات است که خود برای تولید انواع مقاطع فولادی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از محصولاتی که با استفاده از شمشهای فولادی ساخته میشود، میلگرد است. شمش هایی مثل شمش بیلت (شمشه)، شمش بلوم، اسلب (تختال) و شمش فابریک برای این منظور استفاده می شود که در ادامه آنها را توضیح می دهیم. در قسمت آشنایی با میلگرد و انواع آن، می توانید در رابطه با میلگرد اطلاعات مفیدی کسب کنید. در جداول قیمتی می توانید قیمت میلگرد و سایر مقاطع فولادی را دریافت کنید.
آنچه می خوانید:
Toggleشمش فولادی چیست؟
شمشهای فولادی بعد از سنگ آهن اولین عامل زنجیره صنعت فولاد هستند. این محصول با روش ریخته گری پیوسته ساخته میشود. شمش فولادی در اصل جامد بوده، قابلیت حمل ونقل دارد و میتوان آن را ذخیره کرد. این محصول انواع مختلفی دارد که هر کدام دارای مشخصه های متفاوتی هستند. شمشهای فولادی علاوه بر ساخت میلگرد در ساخت محصولاتی مانند تیرآهن، مفتول و… نیز بکار برده میشوند.
انواع شمش فولادی برای تولید میلگرد
انواع شمشهای فولادی دارای مشخصه های فیزیکی و ترکیبات شیمیایی متفاوتی هستند. برای تولید میلگرد باید از شمشهای فولادی مناسب این کار استفاده کرد. در زیر مشخصه های انواع این محصول فولادی شرح داده شده است:
-
شمش بیلت (شمشه) :
شمش بلیت یا همان شمشه از انواع شمشهایی است که در تولید میلگرد مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع شمش به روش CCM تولید میشود. شمش بیلت بعد از تولید، مستقیم به مصرف میرسد. طول این نوع شمش بیشتر از محصولات مشابه خود است. مقطع شمش بیلت به شکل دایره و یا مربع است و عرض این محصول کمتر از ۱۵ سانتیمتر است. سطح مقطع این نوع شمش کوچکتر از ۲۳۰ سانتی متر مربع هستند. این نوع شمش برای تولید میلگردهای ساختمانی مناسب است. از انواع این شمش میتوان به شمشهای ۱۰۰، ۱۲۰، ۱۲۵، ۱۳۰، ۱۵۰، و ۱۶۰ اشاره کرد.
-
شمش بلوم:
شمش بلوم یکی دیگر از انواع شمشهای فولادی است. شمش بلوم با نام شمشال هم شناخته میشود. این نوع شمش شباهت بسیار زیادی به شمش بیلت دارد. تفاوت بین این دو شمش در سطح مقطع و طول آنها است. سطح مقطع این نوع شمش ۲۳۰ سانتیمترمربع و عرض آن بیشتر از ۱۵ سانتیمتر است. از این محصول علاوه بر ساخت میلگرد صنعتی، برای ریل قوطی و تیرآهن نیز استفاده میشود.
-
اسلب (تختال):
شمشهای اسلب ظاهری متفاوتی نسبت به دیگر شمشها دارند. مقطع این محصول به شکل مستطیل است. ضخامت این مقطع ۲۳۰ میلیمتر و عرض ۱.۲۵ متر و طول آن ۱۲ متراست. این نوع شمشها ظاهری تخت دارند. درضمن از این شمش برای تولید ورقهای فولادی استفاده میشود.
-
شمش فابریک:
مقطع این نوع شمش ذوزنقه است. این مقطع در سایزهای ۲ متری تولید و عرضه میشوند. این نوع شمش به شمش فولادی نیز معروف است.
دسته بندی شمشها از نظر گرید
دسته بندی دیگری از انواع شمشها وجود دارد. این دسته بندی بر اساس گرید شمشها بوده و به قرار زیر است:
-
گرید ۳SP:
گرید ۳SP یکی از گریدهای شمشهای فولادی است. از
محصولات این گرید می توان در سازه هایی استفاده کرد که باید دارای قابلیت خمش، کشش و انعطاف پذیری باشند.
-
گرید ۵SP:
از دیگر انواع شمشها میتوان از شمشهای گرید ۵SP نام برد. از این گرید برای ساخت سازه هایی استفاده میکنند که لازم نیست نیرو و فشار زیادی را تحمل کنند. قیمت این نوع از محصولات نسبت به نمونه های مشابه خود ارزانتر است.
-
گرید ۳SP-5SP:
این گرید محصولی تحت استاندارد روسیه است.
-
St37- st52 :
این گرید تحت استاندارد آلمان تولید میشود.
-
شمش گرید Gr60:
از شمشها با گرید Gr60 برای ساخت میلگردهایی در سایز ۲۵ استفاده میشود.
-
شمشهای گرید ۱۰۰۸،۱۰۰۶، ۵spTRst34
از این نوع شمشها برای تولید انواع کلاف استفاده میشود.
نقش عنصر کربن در تولید میلگرد از شمشهای فولادی
برای ساخت میلگرد از شمش های فولادی باید به نکاتی توجه کرد. یکی از عناصر مهم و قابل توجه این محصول مقدار کربنی است که در تولید شمش استفاده شده است. مقدار کربن مصرف شده در تولید شمش میزان نرمی و کشش محصول نهایی را مشخص میکند. استاندارد مقدار کربن در شمش های فولادی به قرار زیر است:
- برای تولید میلگردهایی با سایز ۱۴ تا ۴۰ از شمش هایی استفاده می شود که درصد کربن شان ۳۰ تا ۳۵ است.
- از شمشهایی با کربن کمتر برای ساخت میلگردهایی استفاده میشود که نرمی و قابلیت کشش بیشتری نیاز دارند .
روشهای ساخت انواع شمش فولادی برای تولید میلگرد
برای تولید این محصول از چند روش زیر استفاده میشود:
-
روش کوره بلند BF:
از این نوع کوره برای تولید شمش بیلت و بلوم استفاده میشود. در این روش احیا غیر مستقیم آهن را به کار میبرند..
-
کوره قوس الکتریکی:
در این کوره ها از عملیات ریخته گری استفاده میشود. ظرفیت این نوع کورهها بین ۱ کیلوگرم تا ۲۰ تن است. محصولات این روش تولید دارای کیفیت بهتری نسبت به دیگر محصولات هستند. از تولیدات این نوع کوره ها میتوان به شمشهای کم کربن اشاره کرد. از این روش برای تولید شمشهای بیلت و بلوم نیز استفاده میشود.
-
کوره القایی:
استفاده از کوره القایی از مدرنترین روشهای تولید این محصول است که در آن روش از جریان برق استفاده میشود. در این تکنولوژی در مراحل اولیه با استفاده از جریان برق آهن قراضه و یا شمش فلزات را ذوب میکنند. در مراحل بعد مواد ذوب شده را درون قالب میریزند. این قالبها مواد مذاب را به صورت شمش فولاد شکل میدهند. از شمشهای تولید شده با این روش در ساخت انواع میلگرد استفاده میشود. استفاده از کورههای القایی باعث سرعت بخشیدن به فرآیند تولید شمشهای فولادی میشود.
با سالهای سال سابقه در عرصه فولاد و آهن آلات، برای شما می نویسیم. تا نوشته های ما، راهنمایی برای شما باشد و اطلاعات شما را در این رابطه افزایش دهد. چون معتقدیم که دانش بیشتر شما، باعث اتخاذ تصمیم بهینه خواهد شد.