بهترین پروفیل برای ساخت گلخانه

بهترین پروفیل برای ساخت گلخانه، ویژگی+مشخصات

پروفیل گلخانه‌ای مقطع پر کاربردی در ساخت انواع گلخانه صنعتی و خانگی برای کشاورزان و افراد فعال در عرضه محصولات کشاورزی،‌گیاهان زینتی و دارویی است. اما ساخت گلخانه حرفه‌ ای نیاز به رعایت اصول اسکلت بندی گلخانه ای با استفاده از پروفیل های با دوام بالا و پروفیل های مقاوم در برابر زنگ زدگی دارد. در این مطلب بعد از معرفی انواع ساختارهای فلزی گلخانه ای، راهنمایی کاملی برای انتخاب سازه های اقتصادی گلخانه ای، سازه های مقاوم در برابر شرایط جوی و پروفیل های مناسب برای اقلیم های مختلف ایران ارائه می‌کنیم.

انواع پروفیل‌ گلخانه‌ای و کاربرد آن‌

پروفیل گلخانه‌ای نوعی مقطع فلزی چند ضلعی یا چهارگوش است که در ساخت اسکلت، ستون، قاب‌های نگهدارنده شیشه یا پلی کربنات، سیستم‌های تهویه و درب و پنجره گلخانه مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دسته پروفیل‌ها بر حسب نوع سازه گلخانه و میزان تحمل بار به‌عنوان پروفیل سقف گلخانه، پروفیل ستون گلخانه  یا مضارف دیگر در ابعاد و ضخامت‌های مختلفی تولید می‌شوند. از آنجا که گلخانه‌ها در مناطق با شرایط آب و هوایی متنوع نصب می‌شوند، جنس این پروفیل معمولا گالوانیزه و دارای پوشش روی است تا در برابر زنگ‌زدگی و رطوبت طول عمر بالاتری داشته باشد. البته انواع پروفیل‌های فولادی ساده و آلومینیومی هم به عنوان پروفیل گلخانه به‌کار می‌روند که مزیت‌های نوع گالوانیزه را ندارند.

کاربرد پروفیل گلخانه‌ای

پروفیل‌های گلخانه علاوه بر ستون و تیرهای نگهدارنده در بخش‌های زیر هم  استفاده می‌شوند:

  • قاب نگهدارنده شیشه یا پلی کربنات: در‌ گلخانه‌هایی که از این مواد برای پوشش استفاده می‌کنند، استفاده از پروفیل‌های فولادی گالوانیزه یا جنس آلومینیوم تقویت شده به‌دلیل استحکام بالا و مقاومت در برابر رطوبت گزینه اول سازندگان و کشاورزان هستند. جنس گالوانیزه این پروفیل در ساخت گلخانه طول عمر آن‌را بالا برده و هزینه‌های ناشی از تعمیر و تعویض را به حداقل می‌رساند.
  • سیستم‌های تهویه: پروفیل گلخانه‌ای در ساخت تجهیزات و سیستم‌های تهویه و خنک‌کننده گلخانه‌ها نیز کاربرد دارد. چارچوب یا پایه فن‌های دمنده و مکنده، نگاه داشتن داکت‌های تهویه و کانال‌های توزیع هوا، ریل و نگهداری سایه‌بان مهم‌ترین موارد مصرف پروفیل گلخانه‌ای است.

مقایسه‌ پروفیل‌های فولادی، گالوانیزه و آلومینیومی در ساخت گلخانه

جنس پروفیل گلخانه‌ای در مقاومت مکانیکی، استحکام و هزینه نهایی آن تاثیر دارد. معمولا پروفیل‌های گلخانه‌ای فولادی برای پروژه‌های ارزان قیمت و موقتی استفاده می‌شوند. اما با توجه به زنگ‌زدگی در محیط‌های مرطوب نیاز به مراقبت دارند. پروفیل گالوانیزه برای گلخانه‌های دائمی، نیمه صنعتی و صنعتی استفاده می‌شوند. (در قسمت پروفیل گالوانیزه چیست، مفصلا این نوع پروفیل را توضیح داده ایم.) این جنس پروفیل استحکام بالا و مقاومت مناسبی در برابر زنگ‌زدگی دارد که همین موضوع طول عمر آن را بالاتر می برد. انواع آلومینیومی نیز برای گلخانه‌های کوچک، خانگی و محیط‌های مرطوب استفاده می‌شوند. سبک بودن و زیبایی پروفیل آلومینیومی گلخانه تفاوت اصلی آن در مقایسه با انواع دیگر است. اما برای استفاده آن باید هزینه بالاتری را پرداخت کرد.

مقایسه‌ پروفیل‌های فولادی، گالوانیزه و آلومینیومی در ساخت گلخانه

مقایسه شکل سطح مقطع پروفیل‌های مورد استفاده در ساخت گلخانه

پروفیل‌های گلخانه با توجه به شکل سطح مقطع خود انواع متفاوتی دارند. هر یک از این اشکال با توجه به نقشه گلخانه در بخش‌های مختلفی از سازه استفاده می‌شوند. متداول‌ترین شکل‌های ظاهری انواع پروفیل گلخانه به شرح زیر است:

  • پروفیل با مقطع مربعی: سطح مقطع این پروفیل اضلاع مساوی و چهارگوش دارد. از این نوع بیشتر در اسکلت‌ گلخانه‌های سبک یا سیستم‌های داخلی گلخانه استفاده می‌شود.
  • پروفیل با مقطع مستطیل: سطح مقطع این نوع به شکل چهارگوش با طول و عرض متفاوت است. انواع پروفیل مستطیلی برای ساخت ستون یا قسمت‌های اصلی گلخانه استفاده می‌شوند.
  • پروفیل با مقطع U شکل: سطح مقطع این نوع نیز به شکل حرف U انگلیسی است و بیشتر به عنوان قطعات تقویتی یا نگهدارنده استفاده می‌شود.
  • پروفیل زاویه‌دار: در این دسته اضلاع سطح مقطع دارای زاویه به شکل Z یا L هستند. انواع زاویه‌دار برای اتصال‌های گوشه‌ای و تقویت سازه گلخانه استفاده می‌شوند.

ابعاد و ضخامت‌ پروفیل‌ گلخانه

پروفیل‌های گالوانیزه که در ساخت گلخانه بیشتر استفاده می‌شوند، بر حسب کاربرد در سازه آن ابعاد و ضخامت‌های مختلفی دارند. نوع مورد استفاده در پایه و ستون گلخانه قوطی‌های گالوانیزه، ضخیم با وزن بالاتر است که به‌ نام پروفیل سنگین گلخانه در بازار شناخته می‌شوند. متداول‌ترین ابعاد استاندارد آن‌ها در بازار به شرح زیر است:

  • ابعاد سطح مقطع: ۷۰×۷۰ و ۸۰ × ۸۰ سانتی‌متر
  • ضخامت: ۱.۸ تا ۳ میلی‌متر
  • طول شاخه: ۴، ۶ و ۱۲ متر

البته ارتفاع و نقشه گلخانه در تعیین مشخصات و سایز آن تاثیر دارد. ضمن اینکه نوع گلخانه از لحاظ صنعتی بودن، استفاده برای گیاهان زینتی، دارویی یا محصولات کشاورزی نیاز به پروفیل گلخانه مخصوص خود را دارد. به همین جهت در بازار سایزهای دیگری مانند ۴۰×۴۰ ، ۴۰ × ۶۰ و طول‌های ۴.۷ یا ۵.۲ نیز عرضه می‌شود. در هر صورت این ابعاد با توجه به نیاز توسط کارخانه‌ها و تامین‌کنندگان معتبر به‌صورت سفارشی در انواع پروفیل سنگین گلخانه، پروفیل سبک گلخانه، پروفیل صنعتی گلخانه یا پروفیل ضدزنگ گلخانه تولید می‌شوند.

قیمت پروفیل گلخانه و عوامل موثر بر آن

قیمت پروفیل گلخانه‌ای با توجه به جنس، ابعاد، وزن، شکل سطح مقطع، کارخانه تولیدکننده، نوسانات ارز و قیمت جهانی فولاد یا آلومینیوم تغییر می‌کند. در قسمت قیمت پروفیل، می توانید قیمت ها را بررسی کنید.

  • جنس: پروفیل‌های فولادی ساده ارزان‌ قیمت‌تر و انواع آلومینیومی گران‌قیمت‌ترین هستند. نوع گالوانیزه هم با توجه به پوشش روی آن قیمت بالاتری نسبت به فولاد ساده دارد. البته در پروفیل‌های گالوانیزه نوع روش پوشش‌دهی هم بر قیمت نهایی تاثیر می‌گذارد. به‌عنوان مثال پروفیل ‌های گالوانیزه گرم با توجه به پوشش ضخیم‌تر و ماندگارتر خود قیمت بیشتری دارند.
  • شکل سطح مقطع: پروفیل‌های خاص مانند Z، L یا پروفیل یو گلخانه  نسبت به نوع چهارگوش ساده گران‌تر هستند.
  • ابعاد و ضخامت: افزایش طول شاخه پروفیل و ضخامت ورق به کار رفته در تولید آن، وزن نهایی را افزایش داده و در نتیجه قیمت نیز بیشتر خواهد شد.
  • قیمت روزانه فلزات: نوسانات قیمت انواع فلزات در بازارهای جهانی و همچنین تغییرات ارز باعث افزایش یا کاهش قیمت انواع پروفیل می‌شوند.
  • کارخانه تولیدکننده: شرکت‌های معتبر و باسابقه به دلیل کیفیت بالاتر، محصولاتی با قیمت بیشتر دارند.

تامین‌کنندگان معتبر با در نظر گرفتن این شاخص‌ها، به صورت روزانه قیمت انواع پروفیل گلخانه را اعلام می‌کنند. بنابراین در صورت نیاز می‌توانید با مراجعه به وب‌سایت یا دریافت مشاوره تخصصی از بروزترین قیمت‌ها مطلع شوید.

راهنمای خرید و انتخاب پروفیل مناسبگلخانه

انتخاب پروفیل استاندارد گلخانه‌ تاثیر بسیاری در طول عمر بالاتر و جلوگیری از هزینه‌های بعدی برای تعمیر و نگهداری آن دارد. معمولا پورفیل‌های گالوانیزه برای گلخانه‌های دائمی یا صنعتی بهترین انتخاب هستند. در گلخانه‌های خانگی هم پروفیل‌های سبک آلومینیومی یا گالوانیزه با ضخامت کم استفاده می‌شود. در کنار این موارد بهتر است به شاخص‌های زیر نیز توجه کرد: (البته ناگفته نماند که در بخش راهنمای خرید پروفیل، نکات بیشتری در این رابطه گفته شده است)

بررسی طول عمر پروفیل‌های مختلف در شرایط آب ‌و‌هوایی متنوع

شرایط آب و هوایی منطقه نصب گلخانه در انتخاب جنس و در نتیجه طول عمر بالاتر آن تاثیر دارد. انواع فولادی ساده با توجه شرایط محیطی طول عمر بین ۲ سال(منطقه مرطوب) تا ۱۰ سال (مناطق خشک)، انواع گالوانیزه ۱۵ سال(معتدل و مرطوب) تا ۳۰ سال(مناطق خشک) سال و نوع آلومینیومی بین ۱۵ سال (خشک) ۳۰  سال(مرطوب و معتدل) سال دارند.

برای انتخاب بهترین نوع پروفیل گلخانه برای نقاط مختلف ایران توجه به نکات زیر ضروری است:

  • مناطق مرطوب (شمال، جنوب، ساحلی): جنس گالوانیزه یا آلومینیوم
  • مناطق خشک و گرم: جنس فولاد ساده رنگ‌ شده، گالوانیزه، آلومینیوم
  • مناطق سردسیر: فولاد ضخیم گالوانیزه

تاثیر ضخامت و ابعاد پروفیل در ساخت گلخانه

معمولا سازندگان گلخانه با توجه به بار وارده بر سازه، پروفیل‌های با ضخامت بالاتر از ۲ میلی‌متر را برای اسکلت و پایه استفاده می‌کنند. اما در تجهیزات جانبی داخلی ضخامت های کمتر کاربرد دارد. ابعاد سطح مقطع پروفیل نیز وابسته به ابعاد گلخانه است.

تاثیر نوع پوشش گلخانه بر انتخاب پروفیل مناسب

در گلخانه‌ها بسته به مدرن بودن یا نوع کاربرد انواع پوشش‌های پلاستیکی، شیشه و پلی‌کربنات استفاده می‌شود. به همین دلیل پروفیل‌ها با جنس مختلف با توجه به تفاوت در مقاومت مکانیکی حسب نوع پوشش مورد استفاده قرار می‌گیرد. مناسب‌ترین جنس به شرح زیر است:

  • پوشش پلی کربنات:‌پروفیل آلومینیومی U شکل
  • پوشش نایلون: گالوانیزه سبک
  • پوشش شیشه‌ای: پروفیل فولادی گالوانیزه سنگین یا آلومینویم صنعتی

تاثیر نوع پوشش گلخانه بر انتخاب پروفیل مناسب

جمع‌بندی

انتخاب مناسب‌ترین پروفیل سازه گلخانه بر طول عمر، دوام و هزینه‌های نگهداری آن در بلند مدت تاثیر می‌گذارد. از بین انواع پروفیل‌های فولادی ساده، گالوانیزه و آلومینیوم نوع گالوانیزه گرم یا آلومینومی برای مناطق مرطوب مناسب هستند. همچنین در مناطق خشک پروفیل‌های ساده فولادی با پوشش رنگ بهترین گزینه خواهد بود. البته قبل از خرید پروفیل مقاوم گلخانه لازم است به کیفیت، استانداردها، برند کارخانه تولیدکننده و نوع کاربرد آن در سازه گلخانه توجه کرد. استفاده از مشاوره تخصصی شرکت‌های معتبر تامین‌کننده این پروفیل‌ها راهی میانبر برای این موضوع است. با توجه به این موارد شرکت نیک فولاد آمادگی دارد برای انواع خریداران محترم به‌خصوص کشاورزان و افراد فعال در تولید صنعتی انواع گلخانه مشاوره لازم برای انتخاب و تهیه بهترین کیفیت پروفیل گلخانه را ارائه دهد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها