ورق مسی (Copper Sheet) یکی از انواع ورقهای پر کاربرد در صنعت به دلیل هدایت الکتریکی، حرارتی مناسب و همچنین رنگ زیبای آن است. هر چند کاربرد ورق مسی و هنر و معماری از دیرباز مورد توجه بودهاند، با این حال استفاده از ورق مسی در صنایع نوظهور مانند سلولهای خورشیدی، سیمپیچ موتورهای خودروهای برقی نیز جایگاه بسیار مناسبی پیدا کرده است. این مصارف خاص باعث شده است که قیمت ورق مسی نسبت به سایر ورقها بالاتر باشد. اما هنگام خرید از آنجا که کیفیت، خلوص و دارا بودن استاندارد جهانی ورق مسی بسیار اهمیت دارد، لازم است در این خصوص مشاوره تخصصی را از کارشناسان فروشنده دریافت کرد. در این مطلب نکات مهم برای آشنایی با این ورق از جمله ویژگیها، کاربردهای متداول، روش تولید و نحوه خرید آن را تشریح میکنیم. در قسمت قیمت ورق مسی می توانید قیمت آن را بررسی کنید.
آنچه می خوانید:
Toggleورق مسی چیست؟
ورق مسی صفحاتی نازک از جنس فلز قرمز رنگ مس است که با توجه به انعطافپذیری، هدایت الکتریکی مناسب و کیفیت و خلوص بالا در صنایع مختلف مورد استفاده فراوان دارد. این ورق در ابعاد، ضخامتهای متنوع و طیف رنگی قهوهای تا قرمز بهعنوان مواد اولیه پر کاربرد در تولید لوازم دکوراتیو و تزیینی مصرف میشود. البته با توجه به هدایت الکتریکی و حرارتی مناسب آن محصولی بسیار مورد توجه در صنایع الکترونیک و پزشکی نیز بهحساب میآید.
ویژگی و مشخصات ورق مسیهای موجود در بازار
فلز مس، از حدود ده هزار سال پیش مورد مصرف بوده است و معمولا بهشکل سنگ معدن در ترکیب با عناصر دیگر در طبیعت یافت میشود. بعد از استخراج و فرآوری ورقهای مسی در کارخانجات حسب نیاز و کاربرد صنایع مختلف تولید میشوند. دلیل پرکاربرد بودن ورقهای مسی در صنعت ویژگیهای خاص آن به شرح زیر است:
- انعطافپذیری و شکلپذیری بالا
- استحکام کششی مناسب
- قابلیت جوشکاری، ماشینکاری، سردکاری و گرمکاری مطلوب
- مقاومت حرارتی و الکتریکی بسیار بالا
- مقاومت مناسب در برابر خوردگی
- ظاهر زیبا و تنوع رنگی بالا
- وزن سبک
- هزینه نگهداری پایین
- قابلیت بازیافت
- دوام و طول عمر بالا
ابعاد و ضخامتهای متداول ورق مسی در بازار
- معروفترین برند تولید کننده ورق مسی در بازار کارخانه شهید باهنر کرمان است. متداولترین ابعاد موجود قابل تهیه از شرکت نیک فولاد به دو شکل شیت و رول به شرح زیر هستند:
- ورق مسی شیت ضخامت ۷ میلیمتر و ابعاد ۶۶۰×۲۰۰۰ میلیمتر
- ورق مسی شیت ضخامت ۴ میلیمتر و ابعاد ۶۶۰×۲۰۰۰ میلیمتر
- ورق مسی شیت ضخامت ۲ میلیمتر و ابعاد ۶۶۰×۲۰۰۰ میلیمتر
- ورق مسی شیت ضخامت ۱.۲۵ میلیمتر و ابعاد ۶۶۰×۲۰۰۰ میلیمتر
- ورق مسی شیت ضخامت ۱ میلیمتر و ابعاد ۶۶۰×۲۰۰۰ میلیمتر
- ورق مسی شیت ضخامت ۰.۷ میلیمتر و ابعاد ۶۶۰×۲۰۰۰ میلیمتر
- ورق مسی شیت ضخامت ۰.۸ میلیمتر و ابعاد ۶۶۰×۲۰۰۰ میلیمتر
- ورق مسی شیت ضخامت ۰.۵ میلیمتر و ابعاد ۶۶۰×۲۰۰۰ میلیمتر
- ورق مسی شیت ضخامت ۰.۴ میلیمتر و ابعاد ۶۶۰×۲۰۰۰ میلیمتر
- ورق مسی شیت ضخامت ۳ میلیمتر و ابعاد ۶۶۰×۲۰۰۰ میلیمتر
- ورق مسی شیت ضخامت ۱.۵ میلیمتر و ابعاد ۶۶۰×۲۰۰۰ میلیمتر
- ورق مسی رول ضخامت ۰.۵ میلیمتر و ابعاد ۶۶۰×۲۰۰۰ میلیمتر
- ورق مسی رول ضخامت ۰.۲ میلیمتر و ابعاد ۶۶۰×۲۰۰۰ میلیمتر
- ورق مسی رول ضخامت ۰.۴ میلیمتر و ابعاد ۶۶۰×۲۰۰۰ میلیمتر
- ورق مسی رول ضخامت ۰.۱ میلیمتر و ابعاد ۶۶۰×۲۰۰۰ میلیمتر
کاربرد ورق مسی
با توجه به ویژگیهای خاص فلز مس، ورقهای مسی نیز کاربرد متنوعی در فضاهای داخلی و خارجی ساختمان و همچنین دیگر صنایع دارند. از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- صنایع الکترونیک: ساخت بردهای مدار چاپی، تولید سیم و کابل مسی، ساخت قطعات الکترونیکی مانند ترانسفورماتور، خازن، …
- صنعت ساختمان: ساخت سقف و دیوار، کفپوش، ناودانی، روکش دیوار، تولید لولههای مسی برای سیستمهای گرمایش و سرمایش، ساخت قطعات تزیینی و دکوراتیو
- صنعت خودرو: ساخت رادیاتور، تولید سیمپیچ و سیمکشی خودرو، تولید اتصالات الکتریکی
- صنایع انرژی: عایق لولهها، ساخت صفحات کندانسور، فیلتر، پمپ، سکوهای حفاری نفتی، آب شیرینکن، ظروف نگهداری مواد خورنده، تاسیسات دریایی، تولید باتری
- صنایع پزشکی: ساخت تجهیزات پزشکی مانند الکترودها و ابزار جراحی
روش تولید ورق مسی
فرایند تولید ورق مسی طی پنج مرحله اصلی و بعد از استخراج سنگ معدن در کارخانجات انجام میگیرد.
۱.استخراج سنگ معدن و فرآوری آن: سنگ معدن حاوی ترکیبات مختلفی از مس است که بعد از استخراج با استفاده از فرایندهای شیمیایی و فیزیکی مختلف، مس خالص از سایر فلزات جدا میشود. در طی این فرایند ابتدا سنگها در محلول شیمیایی خاص شناور شده و با اضافه کردن خاک رس، رسوبات و مواد زائد از آن جدا میشوند. سپس سنگ معدن پودر شده را تا ۷۰۰ درجه سانتیگراد حرارت میدهند تا مابقی فلزات به همراه گوگرد کاملا ذوب شوند.
۲. خالصسازی ثانویه: کنسانتره مس تولید شده در مرحله اول با اضافه کردن مادهای به نام «شار» تحت تاثیر دمای بالاتر حدود ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد قرار میگیرد. به این شکل ناخالصیهایی مانند آهن نیز از مس جدا میشوند.
۳. پالایش: برای افزایش خلوص مس به ۹۹ درصد، با استفاده از دستگاههای مخصوص، به مذاب تولید شده از مرحله دوم هوا دمیده میشود. به این شکل ناخالصیهای مس به شکل حبابها بر روی سطح مذاب آمده و جدا میشوند.
۴. تولید شمش: مذاب با درجه خلوص بالا از طریق فرایند ریختهگری به شکل شمش در میآید.
۵. تولید ورق: در نهایت شمشهای مس با استفاده از غلطکهای بزرگ و سنگین به ورق مسی تبدیل میشوند.
قیمت و نحوه خرید ورق مسی
قیمت ورق مسی به عواملی مانند خلوص و کیفیت مس بکار رفته در تولید آن، ضخامت ورق، ابعاد، روش تولید و برند کارخانه تولیدکننده بستگی دارد. اما در طرفی عوامل خارجی مانند نوسانات بازار جهانی و تغییرات قیمت مس، نرخ ارز، میزان عرضه و تقاضا و بحرانهای سیاسی و اقتصادی نیز در این میان بسیار تاثیر میگذارند. بنابراین برای خرید آن بهترین کار استعلام آنلاین یا تلفنی از کارشناسان فروشنده است. ضمن اینکه با توجه به اهمیت کیفیت مناسب ورق مسی در مصارف مختلف مانند صنایع الکترونیک لازم است در این خصوص مشاوره لازم را از تامینکننده کالا بر حسب نیاز دریافت کرد. در قسمت قیمت ورق مسی، لیست قیمت انواع ورق های مسی را مشاهده کنید.
با سالهای سال سابقه در عرصه فولاد و آهن آلات، برای شما می نویسیم. تا نوشته های ما، راهنمایی برای شما باشد و اطلاعات شما را در این رابطه افزایش دهد. چون معتقدیم که دانش بیشتر شما، باعث اتخاذ تصمیم بهینه خواهد شد.