پروفیل فولادی یا آلومینیومی، بررسی مزایا و تفاوت‌ها

پروفیل فولادی یا آلومینیومی، بررسی مزایا و تفاوت‌ها

پروفیل فولادی و آلومینیومی دو نوع از مصالح بسیار پر کاربرد در ساختمان‌سازی و صنعت هستند. انتخاب مناسب‌ترین پروفیل به عوامل متعددی مانند بهینه سازی وزن در سازه، نیازهای نگهداری، دوام درازمدت، مقاومت در برابر زلزله، مقاومت در برابر خوردگی و هزینه های چرخه عمر دارد. آگاهی از این تفاوت‌ها نقطه شروع در تعیین نوع پروفیل مورد نیاز است. در این مطلب با مقایسه پروفیل های آلومینومی و فولادی، مهم‌ترین تفاوت‌ها و مزیت‌های آن‌ها را با توجه به نوع کاربرد  بررسی می‌کنیم. در قسمت پروفیل آلومینیومی چیست و هم چنین در بخش انواع پروفیل آهن درباره پروفیل های آهن، می توانید اطلاعات بیشتری در پورفیل آلومینیوم کسب کنید.

مقایسه ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی پروفیل‌ آلومینیومی و فولادی

پروفیل‌های فولادی و آلومینیومی هر یک با توجه به ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی خود کاربردهای متفاوتی در سازه‌های ساختمانی و صنعتی دارند. تفاوت‌های موجود بین این دو پروفیل نشان‌دهنده برتری هیچ‌کدام نیست و مهندسان و معماران تنها با توجه به نیاز خود در پروژه نوع آلومینیومی و فولادی را انتخاب می‌کنند. موارد زیر دیدگاهی کلی در خصوص تفاوت‌های اصلی این دو پروفیل است:

مقایسه وزن و چگالی

آلومینیوم با چگالی ۲.۷ گرم بر سانتی‌متر مکعب در حدود سه برابر سبک‌تر از فولاد با چگالی ۷-۸ گرم بر سانتی‌متر مکعب است. بنابراین استفاده از پروفیل‌ آلومینیومی باعث کاهش بار سازه‌ای در کاربردهای مختلف صنعتی و ساختمانی می‌شود.

مقاومت در برابر خوردگی

پروفیل‌های آلومینیومی به دلیل وجود لایه نازک اکسیدی در سطح خود، در مقابل زنگ‌زدگی و مقاومت در برابر مواد شیمیایی خاص عملکرد بهتری دارند. اما پروفیل فولادی کربنی ساده بدون پوشش ضد زنگ، در برابر خوردگی بسیار آسیب‌پذیر است. البته پروفیل‌های فولادی که در ترکیب شیمیایی خود حداقل ۱۱ درصد کرم دارند، به‌عنوان فولاد ضد زنگ شناخته می‌شوند که مقاومت آن‌ها در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی بسیار بالاتر از آلومینیوم است. بنابراین پروفیل‌های آلومینیومی در محیط‌های مرطوب و خورنده  به نسبت انواع فولادی ساده عملکرد بهتری دارند.

استحکام و تحمل بار

استحکام کششی آلومینیوم بین ۳۱۰ تا ۳۵۰ مگا پاسکال و فولاد نرم حدود ۴۰۰ تا ۵۵۰ مگا پاسکال است. بنابراین پروفیل‌های فولادی در برابر کشش مقاوم‌تر هستند و تحمل بار دینامیکی بیشتری دارند. اما آلومینیوم نیز با وجود وزن سبک خود استحکام بالایی دارد. همچنین مدول الاستیسیته یعنی میزان سختی و تغییر شکل آلومینیوم حدود ۳ برابر کمتر از فولاد است. به این معنا که تحت نیروی یکسان، پروفیل آلومینیومی تغییر شکل بیشتری پیدا می‌کند. در نتیجه در کاربردهایی که نیاز به تحمل بار بالا دارد، آلومینیوم گزینه مناسبی نیست.

استحکام و تحول بار پروفیل فولادی در مقایسه با آلومینیومی

انعطاف‌پذیری و قابلیت شکل‌دهی

پروفیل آلومینیومی به‌دلیل ساختار شیمیایی خود انعطاف‌پذیرتر از فولاد است. بنابراین در هنگام کاربرد راحت‌تر شکل‌دهی و اکسترود می‌شود. اما در نقطه مقابل قابلیت جوشکاری و اتصال آن سخت‌تر است. معمولا برای افزایش قابلیت چکش‌خواری و انعطاف‌پذیری فولادی در صورت نیاز آن‌را در دمای بسیار بالا گرم می‌کنند که در بسیاری موارد امکان‌پذیر نیست.

رسانایی حرارتی و الکتریکی

رسانایی حرارتی آلومینیوم ۲۳۷ وات بر متر کلوین است که نسبت به فولاد با میزان ۵۰ وات بر متر کلوین پنج برابر بیشتر است. به همین جهت پروفیل‌های آلومینیومی در کاربردهای با نیاز به انتقال حرارت بالا ایده‌آل‌تر هستند. همچنین رسانایی الکتریکی آلومینیوم نیز بالاتر از فولاد است و معمولا به دلیل وزن سبک‌تر و رسانایی بهتر در خطوط انتقال برق کاربرد بیشتری دارد.

مقایسه پروفیل آلومینیومی و فولادی از لحاظ رسانایی

دوام و طول عمر

دوام و طول عمر پروفیل‌ فولادی و آلومینیومی به عواملی مانند مقاومت در برابر خوردگی، استحکام مکانیکی و شرایط محیطی بستگی دارد. در صورت آگاهی به تفاوت‌های این دو پروفیل و بکارگیری در محیط مناسب، هر یک طول عمر مناسبی دارند. بر این اساس در کاربردهایی که نیاز به مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی بالایی است، استفاده از پروفیل از جنس آلومینیوم یا فولاد ضد زنگ توصیه می‌شود. همچنین در پروژه‌ها با نیاز به تحمل بار زیاد، پروفیل فولادی گزینه مناسب‌تری است.

هزینه‌ تولید و نگهداری

پروفیل‌های فولادی بدون پوشش ضدزنگ به‌دلیل تاثیرپذیری از شرایط محیطی و احتمال بیشتر آسیب، هزینه تعمیر و نگهداری بالاتری دارند. در نقطه مقابل پروفیل‌های آلومینیومی با وجود  نیاز به تعمیر و نگهداری کمتر، هزینه تولید بیشتری دارند.

قابلیت بازیافت و تاثیرات زیست‌محیطی

هر دو نوع پروفیل قابل بازیافت هستند و تاثیر نامطلوبی بر محیط زیست نمی‌گذارند. با این حال پروفیل‌های فولادی به‌دلیل استحکام بالاتر و ساختار شیمیایی متفاوت خود، برای بازیافت نیاز به انرژی بیشتری دارند.

مقایسه فرآیند تولید پروفیل‌های آلومینیومی و فولادی

فرایند تولید پروفیل‌های آلومینیومی و فولادی با توجه به ماهیت فیزیکی و شیمیایی دو فلز، تفاوت‌هایی با یکدیگر دارد. تولید پروفیل آلومینیومی در چهار مرحله ذوب و ریخته‌گری، اکستروژن، عملیات حرارتی و پوشش دهی انجام می‌گیرد. به این شکل که شمش آلومینومی بعد از ذوب در دمای ۶۰۰ درجه سانتی‌گراد با فشار از میان قالب مخصوص به شکل پروفیل در می‌آیند. سپس تحت عملیات حرارتی مستحکم شده و در نهایت با آبکاری آندایزینگ توسط رنگ پودری الکترواستاتیک پوشش داده می‌شوند.

اما در تولید پروفیل فولادی، سنگ آهن در دمای بالای ۱۵۰۰ درجه سانتی‌گراد ذوب می‌شود. سپس با پالایش در کوره قوس الکتریکی و تبدیل به فولاد خام مرحله بعدی یعنی نورد گرم انجام می‌گیرد. به این شکل که اسلب‌های مذاب از میلن غلتک‌های مخصوص عبور داده شده و به شکل پروفیل فولادی در می‌آیند. سپس با شکل‌دهی نهایی ابعاد آن‌ها دقیق‌تر شده و در صورت نیاز طی فرایند گالوانیزه یا رنگ‌آمیزی صنعتی پوشش مخصوص روی آن‌ها قرار می‌گیرد.

همان‌طور که مشخص است فرایند تولید پروفیل آلومینیوم سریع‌تر و آسان‌تر است اما کل عملیات پیچیدگی بیشتر و هزینه بالاتری دارد. در نقطه مقال فرایند تولید پروفیل فولادی انرژی‌ بیشتری نیاز دارد.

کاربردهای صنعتی و ساختمانی پروفیل‌های آلومینیومی و فولادی

با توجه به تفاوت‌های شیمیایی و مکانیکی پروفیل‌های فولادی و آلومینیومی کاربرد آن‌ها نیز متفاوت است. انتخاب هر پروفیل بسته به هزینه و نیاز پروژه دارد. در این بخش مهم‌ترین موارد را بررسی می‌کنیم:

ساختتمان و سازه‌های عمرانی

  • پروفیل‌های فولادی: اسکلت ساختمان و برج، ستون‌ها، تیر و خرپا، پل‌سازی، سوله‌های صنعتی
  • پروفیل‌های آلومینیومی: ساخت در و پنجره، نمای ساختمان، سقف‌های سبک، کاربری‌های دکوراتیو

حمل و نقل

  • پروفیل‌های فولادی: ساخت شاسی خودرو و وسایل نقیله سنگین، بدنه کشتی، نفت‌کش‌ها
  • پروفیل‌های آلومینیومی: بدنه هواپیما، خودروهای سبک برقی، قایق‌ها و کشتی‌های کوچک

انرژی و تاسیسات

  • پروفیل‌های فولادی: دکل‌های برق و انتقال نیرو، اسکلت نیروگاه‌ها
  • پروفیل‌های آلومینیومی: ساخت فریم‌های پنل‌های خورشیدی

پزشکی و تجهیزات بهداشتی

  • پروفیل‌های فولادی: قفسه‌ها و پایه تجهیزات بیمارستانی، میزها و تخت‌های جراحی
  • پروفیل‌های آلومینیومی: ویلچرها، برانکارد

الکترونیک

  • پروفیل‌های فولادی: قاب سرورها و تجهیزات صنعتی
  • پروفیل آلومینیومی: بدنه گوشی و لپ‌تاپ، هیت سینک پردازنده‌ها

کاربردهای صنعتی و ساختمانی پروفیل‌های آلومینیومی و فولادی

بررسی رفتار لرزه‌ای سازه‌ها با پروفیل‌های آلومینیومی و فولادی

رفتار لرزه‌ای سازه ها به جرم، سختی و شکل‌پذیری مصالح به‌کار رفته در آن‌ها دارد. پروفیل‌های آلومینیومی و فولادی که در ساخت سازه‌‌های ساختمانی و صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند با توجه به مشخصات مکانیکی خود رفتار متفاوت در برابر تنش‌های ناشی از زلزله دارند.

همان‌طور که می‌دانیم سختی بالای فولاد و بیشتر بودن مدول الاستیسیته آن به نسبت آلومینیوم باعث می‌شود که سازه‌های تشکیل شده از پروفیل‌های فولادی تغییر شکل الاستیک کمتری داشته باشند. بنابراین دوام سازه‌ در برابر زلزله و بارهای جانبی بیشتر است و شکست ناگهانی در اثر نیروی وارده ندارند. با این حال در ساختمان‌های بلند مرتبه استفاده بیش از اندازه از پروفیل‌های فولادی به‌دلیل وزن سنگین‌تر آن می‌تواند تاثیر منفی بر پایداری لرزه‌ای داشته باشد. معمولا مهندسان معمار و طراحان با در نطر گرفتن کلیه موارد ترکیبی از مصالح را مورد استفاده قرار می‌دهند.

نقش پروفیل‌های آلومینومی و فولادی در بهره‌وری انرژی ساختمان‌ها

در طراحی‌های مدرن ساختمان‌ها، نقش پروفیل در تاثیر بر کارایی انرژی ساختمان، کاهش مصرف انرژی و بهینه‌سازی میزان گرمایش و سرمایش بسیار مورد توجه است. در صورت استفاده از پروفیل فولادی در سازه، لازم است برای افزایش بهره‌وری انرژی این پروفیل همراه مواد عایق مورد استفاده قرار گیرد. زیرا به‌دلیل ضریب هدایت حرارتی بالای فولاد، انتقال گرما و سرما از قاب‌های فولادی افزایش می‌یابد که مصرف انرژی در ساختمان را بیشتر می‌کند.

در خصوص پروفیل‌های آلومینیومی نیز وضعیت به همین شکل است و به دلیل هدایت حرارتی بالای آن‌ها، بدون عایق‌بندی اتلاف انرژی در ساختمان بالا خواهد بود. بنابراین در این حالت نیز معمولا از پروفیل‌های آلومینیومی ترمال بریک که انتقال حرارت بسیار پایینی دارند، استفاده می‌شود.

نحوه انتخاب مناسب‌ترین پروفیل

انتخاب مناسب‌ترین پروفیل کاملا وابسته به نیاز پروژه و سازه از لحاظ تحمل بار، مقاومت در برابر خوردگی و رطوبت و تفاوت هزینه‌های اجرایی دارد. در سازه‌های سنگین و صنعتی با نیاز به تحمل بار زیاد به‌طور حتم پروفیل فولادی گزینه اولویت‌دار است. از طرفی پروفیل آلومینیوم به‌دلیل مقاومت طبیعی خود در برابر خوردگی و رطوبت در محیط‌های مرطوب یا خورنده عملکرد بهتری دارد. مگر اینکه پروفیل فولادی همراه با پوشش ضد زنگ یا گالوانیزه مورد استفاده قرار گیرد.

از لحاظ هزینه اجرایی نیز در مواقعی که بودجه پروژه محدود است، انتخاب پروفیل فولادی مقرون‌به صرفه‌تر است. البته به شرطی که نیاز پروژه امکان انتخاب این نوع پروفیل را بدهد. اما در نهایت آنچه انتخاب نوع پروفیل را مطمئن‌تر می‌کند، توجه به استانداردهای کیفی و خرید از تامین کننده معتبر است.

جمع‌بندی پایانی

پروفیل‌های آلومینیومی و فولادی با توجه به تفاوت‌های مکانیکی و شیمیایی خود کاربردهای مختلفی در ساخت و ساز و صنایع دارند. پروفیل‌های فولادی با توجه به استحکام و تحمل بیشتر بار در سازه‌ها و تجهیزات سنگین مورد استفاده قرار می‌گیرند. در حالی که پروفیل‌های آلومینیومی با توجه به انعطاف پذیری در طراحی، ظاهر مناسب و وزن کمتر خود در سازه‌های سبک یا نمای ساختمان کاربرد دارند. البته در نهایت انتخاب نوع پروفیل با توجه به نیاز پروژه، محاسبات مهندسی، زمان و هزینه نصب و اجرا انجام می‌گیرد. با این وجود توجه به استانداردهای کیفی، خرید از تامین‌کننده معتبر و مشاوره تخصصی بسیار اهمیت دارد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها